En av de vanligaste frågorna vi får av kunder som är intresserade av hemstädning och städhjälp i Stockholm är hur rut­avdraget fungerar.

Sedan 2009 sker skatteavdraget automatisk på fakturan. Där ser du tydligt hur mycket din städning kostar samt hur stor del som har dragits av som skatteavdrag.

Det som du själv däremot behöver ha koll på är om du är berättigad till skatteavdrag eller inte. Lättast är att läsa mer om det på Skatteverkets hemsida eller ringa dem för svar.

Så, om du är berättigad till rutavdrag och behöver hjälp med hemstädning i Stockholm ska du vända dig till oss. Missa inte vårt förmånliga prova­på­pris på hemstädning som ligger på  95 kr/timme. Utvärdera sedan resultatet på städningen i lugn och ro och bestäm dig för vilka dagar och med vilka intervaller du vill ha regelbunden städning i Stockholm!

Det här är vad som krävs för att du ska ha rätt till rutavdrag på din hemstädning.

Villkor för att få rutavdrag på din hemstädning.

För att du ska kunna ta del av rutavdraget behöver du uppfylla en del villkor och lämna korrekta uppgifter till utföraren som du har anlitat.

Rot- och rutavdraget räknas ihop och är sammanlagt max 50 000 kronor per person och år. Rutavdraget får dock bara uppgå till 25 000 kronor för den som inte är 65 år vid 2016 års ingång. Det är din inkomst och hur många andra avdrag du gör som styr hur mycket just du kan få i rot- och rutavdrag. Du som köpare ansvarar för att alla villkor för rot- och rutavdraget är uppfyllda.

Tänk dock på att rot och rutavdraget är en och samma pott. Har du renoverat för 39 000 kronor så är det rotavdrag som görs. Då har du bara 11 000 kronor kvar för att köpa ruttjänster för, som exempelvis städhjälp via Strykfritt AB.

Checklista rut

Det här bör du tänka på när du ska köpa ruttjänster.

Krav på dig som köpare

  • Du måste ha fyllt minst 18 år vid beskattningsårets utgång
  • Du är bosatt i Sverige eller betalar skatt i Sverige för minst 90 procent av din totala inkomst
  • Du måste ha betalat för arbetet före årsskiftet för att avdraget ska komma med i din deklaration året efter
  • Du ska ha rutavdrag kvar att utnyttja.
  • Du måste betala tillräckligt med skatt för att kunna få dra av för rutarbete.
  • Ett dödsbo kan få rutavdrag men enbart för arbete som är utfört före dödsfallet.

Bostaden

För att utnyttja rutavdraget måste du helt eller delvis bo i bostaden där tjänsten utförs. Om du har dubbel bosättning räknas båda som bostad. Även fritidshus, andelslägenhet eller en stuga som du äger eller hyr för kortare eller längre tid räknas som bostad. Du kan även få rutavdrag för arbete i dina föräldrars bostad om du har betalat för arbetet.

Krav på utföraren

Utföraren måste ha F-skatt eller så kan du anlita en person med A-skatt. Det avdrag som du får göra för arbetet motsvarar den arbetsgivaravgift som du redovisar i den förenklade arbetsgivardeklarationen. Om utföraren är registrerad i utlandet och arbetet utförs utanför Sverige krävs ingen svensk F-skatt. Däremot måste motsvarande krav vara uppfylla i hemlandet.

Arbetet måste ge rätt till rutavdrag

Utföraren som du anlitar måste säkerställa att typen av arbete som ska utföras ger rätt till rutavdrag. Det är ett delat ansvar mellan er. Se exempel på rutarbete. Vi rekommenderar er att avtala om vem som har ansvaret om avdraget inte godkänns av Skatteverket.
Läs gärna mer på Skatteverkets hemsida om just rutavdrag för din hemstädning.