Nu kommer hösten och vi har förkylningstider igen. Tänk på att även om du får hjälp med din hemstädning via Strykfritt kan det vara klokt att hålla koll på det mest vanliga ställen där bakterier lätt frodas.

Speciella rengöringsmedel för din hemstädning?

Det behövs egentligen inga dyra rengöringsmedel för att göra rent hemma, gäller även köksytor – varmt vatten och diskmedel fungerar bra, vilket dessutom är bättre för miljön, säger Marie-Louise Danielsson-Tham, professor i livsmedelshygien.

– Det blir väl så rent om man skrubbar med vanligt diskmedel och vatten. Undantaget är om du har haft vinterkräksjukan, då behövs desinfektionsmedel.

Men tänk på att ha en ren och fräsch trasa för rengöring. Disktrasor är ett ställe där smuts och bakterier trivs bra. Se därför till att hålla dem rena och fräscha.

Så slipper du en ofräsch disktrasa

Tips. Maxa hemstädningen - gör den mer effektiv - och så gör du.

  • Disktrasan. Koka en gång i vecka, eller lite oftare, i stället för att köpa en ny. Det sparar på miljön. Använd inte trasan för att torka upp köttsaft från rått kött.
  • Kylskåpet. Glöm inte bort avfrostningshålet längst bak i kylskåpet. Där kan bakterier samlas i mängder. En piprensare fungerar bra för att rengöra här.
  • Sovrummet. Tvätta sängkläder varje eller varannan vecka i 60 grader. Dammkvalster trivs i varma och fuktiga miljöer – bädda därför inte sängen när du går till jobbet.
  • Badrummet. Golvbrunnen kanske inte syns under badkaret – men här frodas bakterier som får näring från hår- och hudceller. Rensa och rengör regelbundet.
  • Tvättstugan. I tvättmaskinens disk- och sköljmedelsfack kan jäst- och mögelsvampar växa så att de syns. Rengör även här med varmt vatten och diskmedel. Kolla även över tätningslisterna vid luckan.
  • Mobilen. Är du förkyld? Låna inte ut din telefon till någon utan att rengöra den, av hänsyn till den andre. Virus förökar sig inte, men kan överföras genom en sådan yta.
  • Händerna. Tvätta händerna, ofta och noga. Det är extra viktigt i tider av vinterkräksjuka, då virus kan spridas på tunnelbanan eller bussen.

Källa: Marie-Louise Danielsson-Tham. – Artikel i DN, publicerad 2017-10-12