Eller ska man köra på fönsterputsmedel? Det beror lite på hur stora ytor som ska torkas av. Glasputsmedel är bekvämt helt enkelt och ger ett bra resultat (om man använder bra produkter).

Däremot är vanligt diskmedel med lite varmt vatten det som proffsen använde när det ska fönsterputsas. Glasputsmedel kan göra fönstren flammiga och putsandet tar längre tid.

Det bästa medlet för att tvätta fönster är diskmedel. Tänk på hur fina och klara glas blir av diskmedel när du diskar.

Den som ska putsa fönster har troligen en flaska glasputsmedel hemma, avsett för ändamålet. Men faktum är att glasputsmedel kan göra dina fönster flammiga och lämnar en hinna, och det gör ofta att putsandet tar längre tid eftersom du måste torka av hela rutan med trasa.

Använd diskmedel i stället! Då behöver du inte torka med trasa överhuvudtaget. Du behöver varken dyra medel eller några mirakeltrasor. Vissa menar att diskmedel kan orsaka ränder, men Kent A Sirviö som jobbar med fönsterputsning menar att det är precis tvärtom – och att alla professionella putsar med diskmedel.

– Jag har inte träffat på någon som kör med annat, säger han.

Källa: Tidningenland.se

Billigare med diskmedel på fönstren

Fördelarna med diskmedel är många, enligt Kent A Sirviö. Det blir billigare att använda lite diskmedel. Dessutom gör diskmedel att det mindre risk för ränder och diskmedlet gör att det blir mindre friktion, vilket i sin tur gör det lättare att använda gummiskrapan.

– Det är inte bra för hälsan att andas in glasputsen som man oftast sprutar ut med en flaska, säger Kent Sirviö.

Bästa medlet för fönsterputs är enkelt: ett par droppar diskmedel i varmt vatten. Diskmedel löser fett och rekommenderas dessutom av Naturskyddsföreningen, enligt Hem & hyra.

Men är det så att du föredrar glasputsmedel vid hemstädning så kanske du kan göra din egen? Det är inte helt fel att köra på miljövänliga och naturliga alternativ när man städar.

Glasputsmedel kan du faktiskt fixa till alldeles själv. Det är inte bara miljövänligt och billigt, det är dessutom enkelt och ger dessutom bättre resultat. Med den här pustmixen slipper du ränder, fläckar och kladd!

Fönsterputs – steg för steg:

  1. Du behöver: Hink eller sprayflaska, vatten, glasputsmedel/diskmedel, svamp eller svampduk, fönsterskrapa och tidningspapper.
  2. Spraya eller gnid blandningen över hela fönstret med en svamp eller en svampduk.
  3. Om du använder fönsterskrapa – var noga med att torka ren skrapan efter varje drag, annars kan smutsen stanna kvar och fönstren blir randiga.
  4. Torka efter med tidningspapper. Då försvinner eventuella ränder och tidningspapper är bättre och billigare än hushållspapper.

Så kan du också göra egen glasputs:

  1. Blanda 1 matsked diskmedel, 0,5 deciliter vinäger och 2 matskedar majsstärkelse
  2. Grunda med att tvätta först med kökssvamp och diskmedelsvatten.
  3. Häll mixen i en hink och fyll på med varmt vatten.
  4. Tvätta fönstren och torka sedan torrt med två luddfria trasor. Med den sista torkningen tar du bort stärkelsen och du får bort det sista av den mesta smutsen.