fbpx

Dra nytta av rutavdrag för din hemstädning

Hemstädning är vad som brukar kallas för en hushållsnära tjänst. Det innebär att arbetskostnaden för en hemstädning ingår i det så kallade rutavdraget. Rutavdraget är ett mycket lönsamt avdrag för dig som vill beställa hemstädning, och självklart något som du ska ta tillfället i akt att nyttja.

RUT är en förkortning som står för rengöring, underhåll och tvätt. I Sverige får du som beställer en tjänst som ingår i RUT göra ett skatteavdrag på 50 % av arbetskostnaden för tjänsten. Eftersom totalpriset för hemstädning till stor del består av just arbetskostnader, gör det RUT till ett mycket förmånligt avdrag för dig som beställer hemstädning.

Strykfritt sköter ansökan om RUT-avdrag

När du anlitar oss på Strykfritt är det vi som sköter administrationen kring ansökan om att göra avdrag för RUT. Det är alltså inget du själv behöver ordna med. Du kommer få en bekräftelse från Skatteverket på att vi ansökt om RUT åt dig så fort ansökan kommit in. Denna bekräftelse kan du antingen få elektroniskt eller skickad med vanlig post. Hur du vill ha din bekräftelse levererad ställer du själv in på Mina Sidor hos Skatteverket.

Dra nytta av rutavdrag för din hemstädning

Så mycket kan man få i RUT-avdrag

Avdraget för RUT kan alltså uppgå till 50 % av arbetskostnaden för en tjänst. Utöver det finns ett maxtak på 50 000 SEK per person och år. Om ni är två vuxna personer i hushållet kan ni alltså tillsammans göra avdrag för hemstädning på upp till 100 000 SEK per år. För att kunna göra RUT-avdrag krävs det att du helt eller delvis bor i bostaden där hemstädningen ska utföras. Inom ramen för att du bor ”delvis” på en adress faller till exempel såväl dubbelt boende som fritidsboende. Du behöver alltså inte vara folkbokförd på adressen. Flyttstädning faller också in under RUT-avdraget.

Krav för att få göra RUT-avdrag

Det finns en del andra krav som måste uppfyllas för att du ska kunna göra RUT-avdrag. Dessa krav ställs av Skatteverket, och är med andra ord inte något du själv eller vi på Strykfritt kan påverka. Kraven kan också ändras över tid. För att vara säker på att du fått uppdaterad information rekommenderar vi dig att läsa mer om RUT hos Skatteverket.

För att få ta del av RUT krävs det bland annat att du är över 18 år gammal. Du ska också ha betalat svensk inkomstskatt för mer än 90 % av din totala inkomst, och helt eller delvis bor i bostaden som ska städas. Du kan ta RUT-avdrag för dina föräldrar, men som förälder kan du inte ta RUT-avdrag för dina barn.

Vi på Strykfritt svarar gärna på alla frågor om vad som gäller kring hemstädning och RUT. Varmt välkommen att kontakta oss så berättar vi mer.

FAQ

Hur fungerar rutavdrag?

När du beställer hemstädning hos oss på Strykfritt sköter vi ansökan hos Skatteverket om rutavdrag åt dig. Du får en bekräftelse på ansökan direkt från Skatteverket när ansökan är inne. RUT-avdraget går direkt in på din deklaration, och priset du betalar för hemstädningen är alltså reducerat med hälften av kostnaden för arbete.

Kan jag göra rutavdrag för min sommarstuga?

För att få göra rutavdrag krävs det att du är helt eller delvis boende i bostaden som ska städas. En sommarstuga räknas som delvis boende, och du har alltså möjlighet att göra rutavdrag även för städning av sommarstuga eller fritidshus.

Vad är rutavdrag?

Rutavdrag är ett skatteavdrag för dig som beställer hushållsnära tjänster. Det kallas även RUT-avdrag. Upp till 50 % av arbetskostnaden för hemstädning kan dras av med hjälp av RUT.

Vi använder cookies för att se till att vi ger dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Om du fortsätter att använda denna webbplats godkänner du detta.